Kód: 1861/100 1861/200 Zvolte variantu | Značka: Coffee Culture

RWANDA Nyakarenzo Washed espresso

2 hodnocení
1 529 Kč 385 Kč od 385 Kč 1 329,57 Kč bez DPH 334,78 Kč bez DPH od 334,78 Kč bez DPH
Momentálně nedostupné (>5 ks) Momentálně nedostupné (>5 ks) Zvolte variantu
Varianta:

kiwi | meruňky | černý čaj

Můžeme doručit do:
2.1.2024 2.1.2024 Zvolte variantu
Kategorie: Káva
Praženo: Espresso
SCA bodování: 87b
Stupeň pražení: Střední

odrůda: Red Bourbon
sklizeň: červen 2022
oblast: Rusizi
farma: 542 pěstitelů pod Rwacof nadmořská výška: 1500 - 1900 zpracování: washed

 

Vzhledem k tomu, že promývací stanice Nyakarenzo má omezený prostor pro sušení promytých káv, usilují zde o zpracování pouze nejkvalitnějších mikrolotů. 

 

Mycí stanice leží v oblasti Rusizi, nejjihozápadnějším regionu Rwandy. Oblast sousedí s Demokratickou republikou Kongo a Burundi a má pobřeží podél jezera Kivu, v blízkosti přírodního vysokohorského lesa Cyamudongo.  

 

Stanice leží mnohem níže než farmy, na kterých se káva pěstuje. To usnadňuje pěstitelům snášet kávové třešně po celodenní sklizni z kopce. Umístění stanice níže na kopci také usnadňuje zásobování vodou z nedaleké říční sítě. Umístění farem v kopcích znamená, že kávovníky zachytí mnohem více slunečních hodin než samotná mycí stanice. Sušení je odstíněno od přímého slunečního záření, což zpomaluje proces sušení kávy. Za určitých okolností může pomalé sušení způsobovat potíže a představovat příležitost pro plísňovou nebo bakteriální infekci. Ve společnosti Nyakarenzo se však velmi pečlivě dbá na rovnoměrné sušení a dobré provzdušňování v průběhu celého procesu.  

 

 

Společnost Nyakarenzo věnuje značnou pozornost výběru vysoce kvalitních třešní, a to již při příjmu. Manažer, který dohlíží na příjem třešní, kontroluje, které třešně jsou přijímány ke zpracování, a povoluje pouze ty nejzralejší třešně bez problémů s kvalitou. Poté zaznamená kvalitu lotu. Zemědělci obdrží platbu podle kvality a objemu třešní. To je motivuje k pečlivé sklizni a zaměření se na kvalitu.  

 

Po třídění se třešně rozmělní na rozvlákňovači, poté fermentují v betonových nádržích po dobu 12 až 24 hodin a následně se promyjí v čisté vodě.  

 

Po fermentaci procházejí zrna mycím a třídicím kanálem. Při průchodu zrn se přes kanál položí dřevěné hráze, které zabraňují průchodu zrn o určité hustotě. Tyto tyče jsou rozmístěny napříč kanálem. Zatímco první zábrana zastaví nejhustší zrna, další je uspořádána tak, aby zastavila druhá nejhustší zrna atd. Celkem se tímto postupem pergamen rozdělí na pět různých tříd. Pouze nejtěžší zrna se vybírají pro výrobu mikrolotů.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: