odrůda: SL34, S795, Catimor
sklizeň: březen 2022
oblast: Dolok Sanggu, Pollung
zpracovali: Alfiner & Julia Lumban Gaol
farma: regionální blend
nadmořská výška: 1700 - 1850
zpracování: Honey
Tato káva je nevšední a chuťově specifická záležitost. Pochází z indonéského ostrova Sumatra z produkce sourozenců Alfinera a Julie Lumban Gaolových. Ti spolu v místním regionu Pollung provozují dva závody na zpracování kávy. Pollung je horská oblast, ležící severně od Medanu, hlavního města provincie Severní Sumatra. Alfiner a Julia vyrůstali v "kávové" rodině a jejich dětství nebylo jednoduché. Jejich rodina i oni sami překonávali mnoho strastí s nedostatkem prostředků a s komplikovaným prodejem kávových třešní. Vzhledem k jejich podnikavé povaze však setrvali a dnes se stali úspěšnými podnikateli v oboru. V minulosti se v místní komunitě stali známými tím, že osobně cestovali po celé oblasti a vykupovali třešně od drobných farmářů. Výkup kvalitních kávových třešní z okolních malých farem se stal základem jejich podnikání, které probíhá již od roku 2017. Zpracování kávy je v Indonésii unikátní. Většina místní produkce, včetně naších zrn, je zpracovaná speciální polopromytou metodou- v místním jazyce se jí říká "giling basah". Rozdíl spočívá zejména v tom, že se zrna po promytí nesuší klasicky do 10 až 12% vlhkosti. Sušení trvá kratší dobu- přeruší se při cca 30% vhkosti, následně se oddělí vnější vrstva zrn nazývaná pergamen a teprve až nakonec se zrna "dosušují".
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.